Jak by měl být absint podáván?
Absinthe je především extrakt – koncentrát mnoha chutí a vůní – a je tak vhodné, aby byl smíchán s vodou před samotnou konzumací. Jelikož se jedná o nápoj s velmi vysokým obsahem alkoholu, většina lidí se nebude zrovna hrnout do toho, pít jej čistý, neředěný.
Absint lze využít v mnoha míchaných nápojích, z nichž některé jsou velmi tradiční (například dobře známý New Orleans Sazerac), ale jelikož samotný absint je mixem mnoha bylinek a tím i chutí a vůní, nepijí jej absintoví puritáni jinak než ředěný vodou a to čím čistší a chladnější tím lepší (jen prosím ne vodu z kohoutku, pokud u Vás neteče voda prostá na takové věci, jako je chlor, který zanechává svou vlastní chuť a zničí tak svou přítomností celý drink). Další věcí, která se řídí určitými pravidly, je to, jak se voda přidává. Náhlé dolití sklenky vodou nenechá prostor pro rozvíření všech jemných nuancí, tak jako právě příprava kapku po kapce. Právě takhle se zrodil rituál.
Esenciální oleje z bylinných ingrediencí (především z anýzu, ale i dalších bylinek) jsou rozpuštěny ve vysokoprocentním alkoholu a tak neviditelné. Když se tyto oleje smíchají s čistou vodou, začnou se srážet a vířit společně s kapkami vody ve sklence, jako mraky na obloze. A jak se kapku po kapce mění obsah sklenky z hodně alkoholu a málo vody na méně alkoholu a více vody, zakaluje a barví se tekutina do mléčné či mléčně opálové barvy.
Tento proces je znám jako „louche“ a průběh tohoto procesu je jedním z hlavních aspektů při posuzování kvality absintu. Tato alchymie se brzy stala skvělým estetickým zážitkem. Byly tak vynalezeny metody, jak jej ještě umocnit, způsobem jakým je třeba kapání ledové vody z karafy držené nad skleničkami nebo ze speciálně vyráběné fontánky často doplněné o umělecké motivy. Používají se také speciální skleničky s ryskami či takovými geometrickými tvary, aby upozornily přesně na potřebné množství. Jelikož byl absint velmi často konzumován s cukrem, je dnes velmi často možné vidět přípravu nápoje, kdy voda kape na speciální perforovanou lžičku, na které leží cukr, a oslazená voda pak pomalu dokapává do sklenky. Existuje přes 500 známých druhů těchto „absintových lžiček“ a ty z původní z éry Belle Epoque jsou velmi ceněny mezi sběrateli.
Zpět do rubriky 1. Základ | Zpět na otázky a odpovědi