Jak chutná absint?
Absint je nápoj založený hlavně na anýzu.
Anýz skoro vždy zastává největší část bylinného složení a proto všechny absinty (správně vyrobené) mají anýzovou chuť. Lidem anýzová chuť nejvíce připomíná lékořici (či hašlerky).
Přestože lékořice se v zanedbatelném množství může nacházet v některých receptech, chuť anýzu a lékořice není stejná. Ostatní byliny v absintu včetně použitého alkoholu sice mají vliv na výslednou chuť a vůni, nicméně pokud obecně nemáte rádi anýz, nebude vám pravděpodobně chutnat ani absint.
Důležitou součástí chuti je pelyněk pravý, ale pozor, destilovaný! Pelyněk je totiž druhou nejhořčí bylinou (po syrské routě), ale během destilace se zbaví drtivé většiny hořčin a zůstane jen sametová a květinová chuť a vůně. To je zároveň jedním z největších rozdílů mezi absintovým destilátem a macerátem (který je příšerně hořký).
Destilovaný anýz s pelyňkem pravým a fenyklem tvoří základní stavební kámen každého pravého absintu a stojí za charakteristikou celého nápoje.
Zpět do rubriky 1. Základ | Zpět na otázky a odpovědi