A co ten cukr zapálit?
Toto uvidíte v televizi, ve filmech a v propagačních materiálech jistých likérek, které produkují hlavně „absinth“. Pravý absintový nadšenec se na něco takového dívá s naprostým odporem. Tento úkon nemá naprosto žádný logický ani historický základ. Chce snad někdo, aby jeho drink chutnal jako spálený cukr? Chce snad někdo zapálit sebe a všechny kolem?
Absint hoří skoro stejně dobře jako benzín. Když budu citovat absintového historika Benoita Noela, je „rituál“ s ohněm naprosto buranským pokusem o sloučení neslučitelného, vzniknuvší v 90. letech 20. století v České Republice v oparu stejné dávky ignorance, která dala prostor k vzniku takového hnusného patoku, jakým je „absinth“. Záměrem k takovému kroku byl zřejmě pokus o stejný úspěch, jako měla hořící sambuca na konci 80. let minulého století.
V souhrnu, jak vědí čeští producenti málo o výrobě absintu, tak málo vědí i o jeho přípravě. Dali tak vzniknout své vlastní „tradici“. Bohužel nezůstal tento postup pouze v českých luzích a hájích. Film „Z pekla“, ve kterém inspektor Aberline (hraný Johhny Deppem) nechává svůj cukr nejen hořet, ale míchá absint společně dávkou Laudana (roztok opia rozpuštěného v alkoholu), dal tomuto nechutnému stylu přípravy světovou reklamu a věhlas.
NIKDY nezapalujte nad sklenici svého absintu cukr nebo budete za burana.
Zpět do rubriky 3. Důsledek | Zpět na otázky a odpovědi