Všechny otázky a odpovědi
Kolik stál?
Které absinty byly nejlepší a kolik tehdy stály? Absinthe se prodával pod celou řadou nejrůznějších značek a za širokou škálu cen. Uspokojoval tedy poptávku jak buržoazie, tak pouličních trosek, kterým […]
Moderní absintová obnova
Ačkoliv v malém měřítku pokračovala výroba absintu i nadále ve Španělsku, jeho moderní oživení má svůj původ až v pádu železné opony a Československé Sametové revoluci v roce 1989. Radomil […]
Co následovalo po zákazu?
Většina velkých firem produkujících absinthe zkrachovala, sloučila se, či přešla k výrobě pastisu. Některé podniky přenesly svou výrobu do Španělska, kde nebyl absint nikdy zakázán a kde, ale v mnohem […]
Kdy byl absint zakázán?
Absint byl nejprve zakázán ve Svobodném státu Kongo v roce 1898, poté v Brazílii a v Belgii v roce 1906, v Holandsku 1908, Švýcarsku 1910, v USA 1912 a konečně […]
Jak se vyrábí absint?
Pečlivě vybrané a kvalitní byliny po pevně stanovenou dobu macerují v silném lihu. Vzniklá směs se destiluje a vzniká bezbarvý a voňavý alkohol. Ten se ředí vodou na požadovaný obsah […]
Z jakých ingrediencí se skládá absint?
Bylinný základ všech absintů tvoří tzv. “svatá trojice”: anýz (Pimpinella anisum, nesmí být zaměňován s badyánem, který je Illicium verum), pelyněk pravý (Artemisia absinthium) a fenykl obecný (Foeniculum dulce). Povinnou […]
Jak chutná absint?
Absint je nápoj založený hlavně na anýzu. Anýz skoro vždy zastává největší část bylinného složení a proto všechny absinty (správně vyrobené) mají anýzovou chuť. Lidem anýzová chuť nejvíce připomíná lékořici […]
A co postupy, které jsem našel na internetu?
Postupy a recepty, jako třeba namáčení pelyňku do vodky nebo dávkování pelyňkového extraktu do pastisu jsou všechny vymyšleny lidmi, kteří absolutně ignorují způsob, jakým je absint vyráběn. Absint je destilovaný […]
Mohu si vyrobit svůj vlastní absint?
To záleží na mnoha aspektech. Máte doma destilační kolonu? Pokud ano, pravděpodobně porušujete zákon. Většina civilizovaných zemí (včetně České Republiky) nedovoluje její užívání bez řádné licence od úřadů. Nechceme tedy […]
Není absint příšerně hořký?
Ne, není. Kvalitní absint má velmi jemnou a příjemnou hořkost, která je zcela jistě menší než u kteréhokoli průměrného piva. Pelyněk je bezesporu druhou nejvíce hořkou bylinou na světě (po routě), ale […]