1. Základ

Kolik stál?

Které absinty byly nejlepší a kolik tehdy stály? Absinthe se prodával pod celou řadou nejrůznějších značek a za širokou škálu cen. Uspokojoval tedy poptávku jak buržoazie, tak pouličních trosek, kterým […]

Jak se vyrábí absint?

Pečlivě vybrané a kvalitní byliny po pevně stanovenou dobu macerují v silném lihu. Vzniklá směs se destiluje a vzniká bezbarvý a voňavý alkohol. Ten se ředí vodou na požadovaný obsah […]

Z jakých ingrediencí se skládá absint?

Bylinný základ všech absintů tvoří tzv. “svatá trojice”: anýz (Pimpinella anisum, nesmí být zaměňován s badyánem, který je Illicium verum), pelyněk pravý (Artemisia absinthium) a fenykl obecný (Foeniculum dulce). Povinnou […]

Jak chutná absint?

Absint je nápoj založený hlavně na anýzu. Anýz skoro vždy zastává největší část bylinného složení a proto všechny absinty (správně vyrobené) mají anýzovou chuť. Lidem anýzová chuť nejvíce připomíná lékořici […]

Jak by měl být absint podáván?

Absinthe je především extrakt – koncentrát mnoha chutí a vůní – a je tak vhodné, aby byl smíchán s vodou před samotnou konzumací. Jelikož se jedná o nápoj s velmi vysokým obsahem […]

Jak moc je absint hořký?

Přestože má absint pověst velmi hořkého nápoje, a to hlavně kvůli přítomnosti pelyňku pravého, není tomu tak. Samotné extrakty pelyňku pravého mají totiž květinové aroma, díky čemuž jsou hojně využívány […]

Které další nápoje jsou příbuzné s absintem?

Nabízí se francouzský pastis…ale ne, i když tomu široká veřejnost věří, nepatří tento nápoj do absintové rodiny. Prakticky se jedná o absinthe bez pelyňku pravého. Obsahuje sice spousty bylinek společných […]

Má absint nějaké vedlejší efekty? A co thujon?

Asi nejznámějším mylným tvrzením o absintu je, že je to droga, nebo se tak aspoň chová. Tato mýlka vznikla někdy na počátku dvacátého století, kdy se o absintu mluvilo jako […]

© 2010 Český absintový almanach, zdroj informací o pravém absintu s laskavým svolením Oxygénée vytvořil Martin Žufánek a Absinthe Mafia