1. Základ
Kolik stál?
Které absinty byly nejlepší a kolik tehdy stály? Absinthe se prodával pod celou řadou nejrůznějších značek a za širokou škálu cen. Uspokojoval tedy poptávku jak buržoazie, tak pouličních trosek, kterým […]
Jak se vyrábí absint?
Pečlivě vybrané a kvalitní byliny po pevně stanovenou dobu macerují v silném lihu. Vzniklá směs se destiluje a vzniká bezbarvý a voňavý alkohol. Ten se ředí vodou na požadovaný obsah […]
Z jakých ingrediencí se skládá absint?
Bylinný základ všech absintů tvoří tzv. “svatá trojice”: anýz (Pimpinella anisum, nesmí být zaměňován s badyánem, který je Illicium verum), pelyněk pravý (Artemisia absinthium) a fenykl obecný (Foeniculum dulce). Povinnou […]
Jak chutná absint?
Absint je nápoj založený hlavně na anýzu. Anýz skoro vždy zastává největší část bylinného složení a proto všechny absinty (správně vyrobené) mají anýzovou chuť. Lidem anýzová chuť nejvíce připomíná lékořici […]
Jak by měl být absint podáván?
Absinthe je především extrakt – koncentrát mnoha chutí a vůní – a je tak vhodné, aby byl smíchán s vodou před samotnou konzumací. Jelikož se jedná o nápoj s velmi vysokým obsahem […]
Jak moc je absint hořký?
Přestože má absint pověst velmi hořkého nápoje, a to hlavně kvůli přítomnosti pelyňku pravého, není tomu tak. Samotné extrakty pelyňku pravého mají totiž květinové aroma, díky čemuž jsou hojně využívány […]
Které další nápoje jsou příbuzné s absintem?
Nabízí se francouzský pastis…ale ne, i když tomu široká veřejnost věří, nepatří tento nápoj do absintové rodiny. Prakticky se jedná o absinthe bez pelyňku pravého. Obsahuje sice spousty bylinek společných […]
Má absint nějaké vedlejší efekty? A co thujon?
Asi nejznámějším mylným tvrzením o absintu je, že je to droga, nebo se tak aspoň chová. Tato mýlka vznikla někdy na počátku dvacátého století, kdy se o absintu mluvilo jako […]